Podzielny przekładaniec z pysznym kremem i jabłkami z galaretką. Idealne ciasto na różne przyjęcia okolicznościowe.
Składniki blaszka 25/36:
Ciasto miodowe:
300 g mąki pszennej,
150 g margaryny,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
100 g cukru,
1 jajko,
Biszkopt:
4 jaja,
120 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
500 ml mleka,
5 łyżek cukru,
1 budyń waniliowy bez cukru,
200 g masła,
Warstwa z jabłkami:
2 słoiki startych jabłek,
2 łyżki cukru,
1 galaretka truskawkowa,
1 galaretka agrestowa,
Poncz:
woda ok 0,5 szklanki,
cukier waniliowy do smaku,
sok z cytryny do smaku,
Polewa:
100 g masła,
60 g cukru pudru,
20 g kakao,
4 łyżki mleka,
Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:
Składniki ciasta zagnieść i rozwałkować na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Najłatwiej położyć ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i rozwałkować na wielkość blaszki. Wtedy ciasto nie będzie przyklejać się do wałka. Ciasto piec w 170st.C przez 15-20 minut aż będzie złociste. Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt : Jaja ubić z cukrem na najwyższych obrotach przez 10 minut. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać do połączenia i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie z wierzchu ściągnąć łupę.
Krem: 1,5 szklanki mleka wlać do rondelka i nastawić na palnik. Do mleka dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń waniliowy, gdy mleko zacznie wrzeć to wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu.
Warstwa z jabłkami: 1 słoik jabłek przełożyć do garnka, dodać 1 łyżkę cukru i podgrzewać aż będą gorące. Ściągnąć z palnika i dodać galaretkę truskawkową, mieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Z drugim słoikiem jabłek postąpić w ten sam sposób, dodając agrestową galaretkę. Jeśli nie mamy jabłek ze słoika to 1,5 kg jabłek należy obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć na małym ogniu z dodatkiem cukru. Gdy jabłka z miękną to podzielić na pół i do jednej części dać galaretkę truskawkową, a do drugiej części dodać galaretkę agrestową.
Na pierwszy blat miodowy, wyłożyć połowę masy budyniowej. Następnie wyłożyć tężejące jabłka z galaretką truskawkową. Wyłożyć biszkopt, który należy nasączyć wodą z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Ponownie wyłożyć krem budyniowy oraz jabłka z galaretką agrestową. Na wierzch ułożyć drugi blat miodowy.
Polewa: Wszystkie składniki włożyć do rondelka i podgrzewać na małej mocy, cały czas mieszając. Gdy składniki się połącza to zestawić z ognia. Polewy nie należy gotować. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz