sobota, 9 listopada 2024

Borówkowa łąka

 Uwielbiam piec ciasta na szpinakowym spodzie, moim zdaniem prezentują się rewelacyjnie. Tym razem połączenie zielonego biszkoptu z kremem śmietankowym oraz borówkami z galaretką. Wyszło super połączenie nie tylko kolorystyczne, ale przede wszystkim smakowe. 


Składniki blaszka 25/35:

Ciasto szpinakowe:

4 szt jajka, 

150 g świeżego szpinaku baby, 

250 g cukru, 

1 szklanka oleju, 

1 łyżeczka proszku do pieczenia, 

1 łyżeczka sody, 

100 g mąki pszennej, 

220 g mąki krupczatki, 

Warstwa śmietankowa:

500 ml śmietanki 36%,

2 łyżki cukru pudru, 

2 szt galaretki borówkowej,

1 szklanka gorącej wody, 

Do nasączenia:

0,5 szklanki wody, 

sok z cytryny oraz cukier waniliowy do smaku, 

Ponadto:

300 g borówki świeżej lub mrożonej, 

2 szt galaretki borówkowej, 

700 ml gorącej wody,

Sposób przygotowania :

Ciasto szpinakowe: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Szpinak umyć, osuszyć i zmiksować z olejem na gładko. Do ubitych jajek powoli wlewać zmiksowany szpinak z olejem i miksować na najwyższych obrotach. Suche składniki przesiać do miski, a następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 40 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, następnie ze skrobać wierzch ciasta i nasączyć. 

Pianka borówkowa: Galaretki borówkowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Krem szybko wyłożyć na zabezpieczone rantem ciasto. Uwaga, bo krem szybko gęstnieje.

Pozostałe galaretki borówkowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do rozpuszczonej galaretki dodać zamrożone borówki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężec i będzie juz odpowiednio gęsta to wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki. Dodatkowo wierzch można posypać pozostałą łupką z ciasta. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz