środa, 6 listopada 2024

Sernik królewski z brzoskwiniami

 Sernik w czekoladowym cieście z brzoskwiniami. Prosty, szybki do zrobienia i zawsze się udaje:)


Składniki (blaszka 25/35):

Ciasto kruche:

200 g masła,

5 żółtek,

3 łyżki śmietany,

4 łyżki cukru,

1 cukier waniliowy,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 szklanki mąki,

3 łyżki kakao,

szczypta soli,

masa serowa:

1 kg sera z wiaderka (piątnica),

2 jajka + 5 białek,

150 g masła (miękkiego),

1 budyń waniliowy,

3/4 szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń,

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół i jedną część włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.

Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy serowej dodać ser oraz budyń i zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno, następnie dodać pianę w 3 partiach do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na spód ciasta. 

Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w większą kostkę. Następnie wyłożyć na masę serową i delikatnie docisnąć.

Na wierzch sernika zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Sernik najlepiej smakuje na kolejny dzień. Dodatkowo wierzch sernika można oprószyć cukrem pudrem.

Przepis ze strony: https://www.urwiswakcji.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz