Sernik w czekoladowym cieście z brzoskwiniami. Prosty, szybki do zrobienia i zawsze się udaje:)
Składniki (blaszka 25/35):
Ciasto kruche:
200 g masła,
5 żółtek,
3 łyżki śmietany,
4 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki,
3 łyżki kakao,
szczypta soli,
masa serowa:
1 kg sera z wiaderka (piątnica),
2 jajka + 5 białek,
150 g masła (miękkiego),
1 budyń waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta kruchego posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół i jedną część włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.
Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy serowej dodać ser oraz budyń i zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce ubić białka na sztywno, następnie dodać pianę w 3 partiach do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na spód ciasta.
Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w większą kostkę. Następnie wyłożyć na masę serową i delikatnie docisnąć.
Na wierzch sernika zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Sernik najlepiej smakuje na kolejny dzień. Dodatkowo wierzch sernika można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis ze strony: https://www.urwiswakcji.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz