czwartek, 10 października 2024

Sernik z kulkami orzechowymi

 Sernik z książki Siostry Anastazji, ale z moimi zmianami :) ciacho składa się z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą, krem cappucino, w środku sernik z kulkami orzechowymi, ponownie krem i biszkopt. Na wierzchu polewa czekoladowa.



Składniki blaszka 25/33 :

Biszkopt: 

jajka 7 szt,

cukier 1 szklanka, 

mąka pszenna 140 g,

kakao 50 g, 

Krem cappucino:

mleko 500 ml,

cukier 5 łyżek,

cappucino waniliowe 3 łyżeczki, 

masło 200 g,

Sernik:

ser twarogowy 800 g, 

cukier puder 300 g, 

masło 150 g, 

jajka 8 szt,

budyń waniliowy 1 szt, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

Kulki orzechowe:

orzechy włoskie 300 g, 

cukier puder 5 łyżek,

śmietana 18%,

proszek do pieczenia1/3 łyżeczki, 

Polewa:

śmietanka 36% 100ml,

czekolada mleczna 50 g, 

czekolada gorzka 50 g,

Do nasączenia:

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, 

woda ok 3/4  szklanki, 

cukier 1 łyżeczka, 

Dodatkowo:

Orzechy włoskie do ozdoby, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt : jajka oddzielić Białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułka do połączenia. Masę jajeczną wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić na dwie części.

Kulki orzechowe: Orzechy włoskie zmielić. Dodać cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. 

Sernik: sernik najlepiej upiec dzień wcześniej przed składaniem ciasta, aby można go było łatwo  przenieść na ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać zmielony ser, budyń waniliowy, proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i w 3 partiach dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Połowę masy serowej wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy orzechowej formować kulki i układać na serniku. U mnie wyszło 20 większych kulek, które ułożyłam w rzędzie po 4 sztuki. Kulki przykryć pozostałą masą serową. Piec w 170 przez 50-60 minut. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem: 1,5 szklanki mleka wlać do garnka,dodac cukier i nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na wrzące mleko wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować przez 3 minuty. Następnie budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu.

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Na koniec dodać proszek Cappucino i zmiksować do połączenia.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu. Następnie ułożyć sernik i ponownie krem oraz biszkopt, który należy nasączyć. 

Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać do połączenia. Polewą dekorować wierzch ciasta. Dodatkowo wierzch można posypać mielonymi orzechami włoskimi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz