sobota, 12 października 2024

Placki z soczewicy i ogórków kiszonych

 Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na bezmięsny obiad to koniecznie spróbujcie tych placków. Odkąd ich spróbowałam to na stałe zagościły w moim domu. Przepis pochodzi z bloga rozkosznego, który jest prowadzącym w programie ,,master chef'' nastolatki. Dziękuję za ten przepis, placuszki są obłędne! 


Składniki: 

1 szklanka (190 g) zielonej soczewicy,

1 łyżeczka soli,

250 g ogórków kiszonych,

1 cebula.

2 ząbki czosnku,

1 pęczek natki pietruszki,

1 łyżka majeranku,

sól, pieprz,

olej do smażenia,

dip:

1 szklanka jogurtu greckiego,

2 łyżki musztardy francuskiej,

1/4 łyżeczki soli,

świeżo mielony pieprz,

Dodatkowo:

wędzona papryka do posypania,

Sposób przygotowania:

Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Kolejnego dnia odsączyć soczewicę z wody, przyprawić solą oraz pieprzem i zmiksować na gładkie puree. Kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę i odsączyć z wody za pomocą ręcznika papierowego. Ogórki dodać do soczewicy wraz z pokrojoną drobno cebulką oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Placki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Odsączać na ręczniku papierowym. 

Składniki dipu wymieszać. Placki podawać polane dipem oraz posypane wędzoną papryką. 

przepis znaleziony tutaj: https://www.rozkoszny.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz