środa, 9 października 2024

Orzeszki z kremem orzechowym

 Rozpływające się w ustach ciasteczka orzeszki z pysznym orzechowym kremem z mlekiem w proszku. Przepis na ciasto jest z książki Siostry Anastazji a krem ze strony i love bake:) 


Składniki:

Ciasto:

600 g mąki pszennej, 

150 g masła, 

150 g margaryny w kostce, 

4 łyżki cukru pudru, 

2 opakowania cukru waniliowego, 

6 żółtek, 

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 

Krem:

250 g masła, 

1 szklanka cukru pudru, 

2 szklanki orzechów włoskich, 

1 szklanka gorącego mleka,

1 szklanka mleka w proszku, 

Sposób przygotowania:

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Patelnie do orzeszków rozgrzać na gazie. Następnie z ciasta formować małe kulki o wadze 5 g. Kulki włożyć do wgłębień w patelni, zamknąć patelnie i podgrzewać z obu stron aż łupki orzechów będą złociste. Gotowe łupki wyciągnąć z patelni na talerz i odstawić do ostygnięcia.

Krem: orzechy włoskie zmielić i zalać gorącym mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie można odcedzić na drobnym sitku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostygniętych  orzechów oraz po łyżce mleka w proszku.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać łupiny ciastek. Boki ciasteczek można obtoczyć w zmielonych orzechach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz