niedziela, 13 października 2024

Pasta z rydzów

 Pasta z rydzów do słoików na zimę z maminego zeszytu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa i jak dla mnie ze świeżą cebulką.


Składniki:

2 kg rydzów, 

0,5 kg marchwi, 

0,5 kg cebuli, 

10 dag przecieru pomidorowego, 

2 łyżki jarzynki, 

1 łyżeczka pieprzu, 

sól do smaku, 

1 szklanka oleju, 

Sposób przygotowania:

Rydze ugotować. Marchew obrać i ugotować. Cebulę zeszklić na oleju. Wszystko razem przemleć przez maszynkę, wymieszać i smażyć razem przez 15 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Gorącą pastę nakładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez 3 dni po pół godziny dziennie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz