wtorek, 23 stycznia 2024

Malinowa księżniczka

 Malinowa księżniczka, inaczej zwana Balladyną :) Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem serowo śmietankowym z herbatnikami, masą kajmakową o smaku kakaowym, a to wszystko zwieńczone malinami i galaretką. Próbowałam już to ciasto w wersji z masą kajmakową o smaku toffi, ale smak kakaowy moim zdaniem jest o niebo lepszy! Koniecznie spróbujcie:) 



Składniki blaszka :

biszkopt:

jajka 6 szt,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 1 szklanka,

mąka ziemniaczana 1,5 łyżeczki,

kakao 3 łyżki,

sól szczypta,

masa serowa:

ser w wiaderku, użyłam sera Prezident 700 g,

cukier puder 0,5 szklanki,

żelatyna 4 łyżeczki,

woda 1/3 szklanki,

olejek waniliowy 1 łyżeczka,

śmietanka 36% 250 ml,

dodatkowo:

herbatniki maślane ok 400 g,

masa kajmakowa o smaku kakaowym 410 g,

maliny 400 g,

galareta malinowa 2 szt ,

woda gorąca 700 ml,

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka, na koniec przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwa blaty. 

Masa serowa: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Serek zmiksować z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Śmietankę ubić na sztywną pianę. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Następnie cały czas miksując, dodawać powoli żelatynę do masy serowej. Na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. 

Pierwszą część biszkoptu włożyć do wysokiego rantu. Wyłożyć połowę masy serowej. Na masie ułożyć herbatniki. Następnie wyłożyć kajmak i przykryć ponownie herbatnikami. Następnie pozostałą część masy i na wierzch biszkopt. 

Galaretkę rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do galaretki dodać świeże lub zamrożone maliny i gdy galaretka zacznie tężeć  to wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. 

Przepis ze strony : https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-balladyna


 

1 komentarz:

  1. Trochę dużo pracy przy tym cieście, ale warto. U Ciebie warstwy są równe, bardzo ładnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń