środa, 6 grudnia 2023

Ciasto Beatka

 Kolejne ciacho z wielkiej księgi Siostry Anastazji warte wypróbowania. Nie za słodkie, owocowe i bardzo wysokie. Jeśli szukacie lekkiego ciasta tortowego do kawy to Beatka sprawdzi się idealnie. 



Składniki blaszka 23/33:

biszkopt jasny:

jajka 6 szt,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 1 szklanka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

biszkopt ciemny:

jajka 6 szt,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 3/4 szklanki,

kakao 2 łyżki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem:

mleko 1 litr,

cukier 1 szklanka,

mąka ziemniaczana 4 łyżki,

mąka pszenna 4 łyżki,

żółtka 2 szt,

masło 40 dag,

dodatkowo:

galaretki wiśniowe 3 szt,

galaretki agrestowe  3 szt,

winogrono zielone 30 dag,

brzoskwinie 1 puszka,

Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny: Jajka ubić z cukrem przez 10 min. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek i delikatnie wymieszać do połączenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st, C przez 30 min. do suchego patyczka. 

Biszkopt ciemny przygotować w ten sam sposób jak biszkopt jasny tylko dodać kakao. 

Krem: 3 szklanki mleka wlać do garnka i nastawić na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka, najlepiej za pomocą blendera. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony rozwór i mieszać energicznie, aby nie było grudek. Gotować 3 minuty na małym ogniu, ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią, tak aby go dotykała i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch przez 10 minut. Następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem podzielić na 3 części. 

Galaretki agrestowe rozpuścić w litrze gorącej wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić również w litrze wody. Z ciemnego ciasta wykroić literatką kółka. Jasny biszkopt ułożyć na desce, najlepiej zabezpieczyć go wysokim rantem, bo ciasto wychodzi naprawdę spore. Biszkopt smarujemy 1 częścią kremu, na masie ułożyć ciemne krążki biszkoptu. Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać tężejącą zieloną galaretką. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie wyłożyć kolejną część kremu i przykryć ciemnym biszkoptem z otworami. W otwory włożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie. Wierzch przykryć pozostałym kremem. Jeśli zostały Wam brzoskwinie to można ułożyć na kremie. Następnie wylać tężejącą wiśniową galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz