wtorek, 5 marca 2024

Szybka babka z białek z owocami

 Super przepis na wykorzystanie białek. Do przepisu użyłam mrożone porzeczki, ale możecie również użyć maliny lub rabarbar. 



Składniki:

białka 0,5 szklanki,

cukier 3/4 szklanki,

olej 3 łyżki,

mleko 0,5 szklanki,

mąka pszenna 250 g,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

wiórka kokosowe 3 łyżki,

dodatkowo:

garść porzeczek (mogą być mrożone) lub 2 gałązki rabarbaru,

cukier puder do posypania babki,

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać olej oraz mleko i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać wiórki kokosowe i drobno pokrojony rabarbar lub porzeczki i ponownie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 45-50 min do suchego patyczka. Upieczoną i ostygniętą babkę posypać cukrem pudrem.

Przepis znaleziony na instagramie u użytkownika ,,mambuzo''

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz