środa, 8 czerwca 2022

Makowiec Japoński

Mega wilgotny, prosty do zrobienia, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę przepyszny! Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Aż mi ślinka leci jak przypominam sobie jego smak :) Koniecznie musicie go wypróbować :) 



Składniki:

suchy mak 500 g,

mleko 1 litr,

masło 200 g,

jajka 8 szt,

cukier puder 400 g,

kasza manna 5 łyżek,

jabłka 600 g,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

kandyzowana skórka pomarańczy 50 g,

rodzynki 50 g,

miód 1 łyżka,

aromat migdałowy kilka kropel,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

mleko 3-4 łyżki,

Dodatkowo:

kandyzowana skórka pomarańczy do posypania ciasta,


Sposób przygotowania blaszka 23/33:

Mak gotować w mleku przez 40 min, na bardzo małej mocy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie odsączyć na drobnym sitku, pozostawić do ostygnięcia i dwukrotnie zemleć.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem (8 min), następnie dodawać po jednym żółtku. 

Do masy dodawać po łyżce zmielonego maku i kaszy manny, nie przerywając ucierania. Teraz do masy dodać obrane i starte na grubych oczkach jabłka. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód, bakalie oraz aromat i wszystko dokładnie razem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy makowej w 3 partiach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 50-55 min. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. 

Czekoladę połamać na kawałki i dać do rondelka. Dodać mleko i postawić na palnik o małej mocy. Czekoladę cały czas mieszać aż powstanie polewa. Gotową polewą udekorować Makowca i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. 

Przepis ze strony: https://www.kwestiasmaku.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz