Efektowne i pyszne ciacho na spodzie szpinakowym z pianką, brzoskwiniami i galaretką.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto szpinakowe:
jajka 4 szt,
cukier 250 g,
olej 1 szklanka,
szpinak świeży (baby) 150 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
mąka pszenna 100 g,
mąka krupczatka 220 g,
Ptasie mleczko:
śmietanka 36% 500 ml,
cukier puder 3 łyżki,
galaretka pomarańczowa 2 szt,
woda gorąca 250 ml,
Ponadto:
brzoskwinie w syropie 1 puszka,
galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
Do nasączenia:
woda 1/4 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć, osuszyć i zmiksować razem z olejem na papkę. Jajka ubić z cukrem (10min). Następnie cały czas miksując wlewać powoli szpinak z olejem. Dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, sodę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30-40 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie ściąć spieczony wierzch. Ciasto nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i umieścić w wysokim rancie lub blaszce.
Ptasie mleczko:
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ostygniętą tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia i wylać na szpinakowy spód. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na półplasterki. Następnie brzoskwinie ułożyć na zastygniętej piance.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylać na ciasto.
Przepis znaleziony na instagramie u użytkownika joannamichaelis366.
Śliczne kolorki, takie wiosenne :-)
OdpowiedzUsuń