piątek, 4 marca 2022

Miętusek

 Lubicie smak mięty? Ja uwielbiam, więc na blogu nie może zabraknąć ciasta miętowego. Jest pyszne, polecam! Z pewnością zachwyci Waszych bliskich :)



Składniki blaszka 23/33:

biszkopt:

jajka 4 szt,

cukier 3/4 szklanki,

mąka pszenna 3/4 szklanki,

kakao 2 łyżki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem miętowy:

mleko 3 i 1/2 szklanki,

woda 1/2 szklanki,

cukierki miętowe 300 g,

cukier 3 łyżki,

budyń waniliowy 2 szt po 40 g,

masło 250 g,

pianka:

śmietanka 36% 550 ml,

cukier puder 2 łyżki,

galaretka agrestowa 2 szt,

woda gorąca 250 ml,

dodatkowo:

herbatniki 1 duża paczka,

czekolada gorzka kilka kostek,

do nasączenia:

woda + sok z cytryny i cukier waniliowy do smaku 1/4 szklanki,


Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (10 min) następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z niego łupkę i nasączyć. 

Krem:

2 i 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, wlać  na gotujące się mleko i intensywnie mieszać, aby nie było grudek. Zagotować i ściągnąć z ognia. Cukierki miętowe przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Gotowy płyn dodać do budyniu i mieszać do połączenia. Budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce budyniu i miksować. Gotowy budyń wyłożyć na biszkopt. Następnie ułożyć na kremie herbatniki jeden obok drugiego i lekko docisnąć. 

Galaretki agrestowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na  sztywno, następnie dodać ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Piankę wyłożyć na ciasto. Jeśli pianka jest zbyt lejąca to można dać ją na chwilkę do lodówki, ale uważajcie bo szybko gęstnieje. Na wierzch ciasta ścieramy gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce. 

Przepis znaleziony tutaj: https://ilovebake.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz