piątek, 3 grudnia 2021

Sernik brzoskwiniowy

 Ciężki, prawdziwy sernik z dodatkiem brzoskwiń. Placek znaleziony w książce Siostry Anastazji, ale zrobiłam drobną zmianę, bo u mnie jest na cieście kruchym a w książce jest na biszkopcie. Moim zdaniem ciasto kruche do sernika wygrywa :) 



Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka pszenna 30 dag,

cukier puder 10 dag, 

margaryna do pieczenia 18 dag,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

żółtko 1 szt,

jajko 1 szt,

skórka starta z cytryny 2 łyżeczki,

masa serowa:

ser biały zmielony 1,5 kg,

cukier 30 dag,

jajka 12 szt,

budyń śmietankowy 1 szt,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

masło 35 dag,

cukier waniliowy 2 opakowania,

brzoskwinie 1 puszka,

Dodatkowo:

cukier puder do posypania sernika,

bułka tarta 1,5 łyżki,

Sposób przygotowania:

Masło posiekać nożem z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 200 st. C przez ok 15 min. Upieczone posypać bułką tartą.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać zmielony ser, budynie oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i wymieszać do połączenia. Masę wylać na podpieczone ciasto. Piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie to posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz