Szarlotka z pyszną budyniową pianą. Jak dla mnie jedna z najlepszych❤️ Musicie koniecznie spróbować ☺️
Składniki blaszka 23 /33:
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masło 250 g,
śmietana kwaśna 60 g,
cukier 65 g,
żółtka 5 szt,
nadzienie:
jabłka 1 kg,
sok z cytryny 1 łyżka
kisiel cytrynowy 38 g,
piana:
białka 5 szt,
cukier 200 g,
budyń waniliowy 70 g,
dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i posiekać wszystko razem nożem, a następnie zagnieść ciasto. 1\ 3 ciasta włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować na blaszkę do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać sok z cytryny oraz kisiel cytrynowy, wymieszać i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Ubijać aż powstanie lśniąca piana. następnie dodać budyń i zmiksować do połączenia.
Na blaszkę z ciastem wyłożyć lekko odciśnięte jabłka, następnie rozsmarować pianę. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 170 st.C przez 60 min. Upieczone i ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutaj: https://www.youtube.com
Taką szarlotkę często robiła moja mama :) Jest to ulubione ciasto z jabłkami mojego męża :)
OdpowiedzUsuńMój mąż też bardzo lubi to ciasto :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za skorzystanie z mojego przepisu 😊pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za tak cudowny przepis :) Pozdrawiam
UsuńJabłecznik wygląda bardzo pysznie muszę spróbować. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńSzarlotka wyszła palce lizać 😋
OdpowiedzUsuńW końcu znalazłam idealny przepis.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam
Usuń