sobota, 25 września 2021

Jabłkowo kokosowe

 Pyszne maślane ciasto z kokosem, jabłkami i lukrem. Szybkie do zrobienia i przepyszne! U mnie zniknęło w jeden dzień!



Składniki blaszka 23 /33:

masło 250 g,

cukier 250 g,

jajka 4 szt,

skórka otarta z 1 cytryny,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

mąka pszenna 400 g, 

śmietana 12 % 250 g, 

wiórki kokosowe 150 g, 

jabłka 900 g, 

Lukier:

cukier puder 1 szklanka, 

sok z cytryny, 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w grube plastry. 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać na przemian wiórki kokosowe i śmietanę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać jabłka, delikatnie je dociskając. Piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Do suchego patyczka. 

Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. 

Cukier puder mieszać łyżką z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za płynny ani za gęsty. Gotowym lukrem polać ciasto. 

Ciasto znalezione na stronie: www.mojewypieki.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz