środa, 27 października 2021

Ciasto marchewkowe

 Pyszne ciasto marchewkowe bez dodatku bakalii, bo tak najbardziej lubi mój synek. Ciasto jest szybkie do zrobienia i bardzo proste, także możecie go zrobić wspólnie z Waszymi pociechami☺️



Składniki blaszka 23/33:

mąka pszenna 3 szklanki,

soda 1 łyżeczka,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

olej 1,5 szklanki,

jajka 5 szt,

cukier brązowy 0,5 szklanki, 

cukier biały 1 szklanka, 

marchew starta na średnich oczkach 3 szklanki,

przyprawa do piernika 2 łyżeczki,

cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Następnie do masy jajecznej dodawać przesiane suche Składniki na przemian z olejem i miksować. Na koniec dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st C przez 1 godzinę do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz