wtorek, 29 czerwca 2021

Truskawkowe z pianką

 Orzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki.



Składniki blaszka 23 /33 :

Biszkopt :

mąka pszenna 3/4 szklanki, 

cukier 3/4 szklanki,

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,

jajka 4 szt,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Pianka:

śmietanka 36 % 500 ml,

galaretka pomarańczowa 2 szt,

woda gorąca 1,5 szklanki,

Dodatkowo:

truskawki 500g,

galaretka truskawkowa 2 szt,

woda gorąca 3 szklanki,

Do nasączenia:

woda 100 ml, 

sok z cytryny 1 łyżka, 

cukier waniliowy 2 łyżki, 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wszystko mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skorupkę z biszkopta.

Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i nasączyć biszkopt.

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać galaretkę i mieszać na niskich obrotach miksera. Piankę włożyć na chwilę do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Uwaga, bo szybko zastyga. Śmietankę wylać na biszkopt.

Czerwone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Na piance ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz