Orzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki.
Składniki blaszka 23 /33 :
Biszkopt :
mąka pszenna 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
jajka 4 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Pianka:
śmietanka 36 % 500 ml,
galaretka pomarańczowa 2 szt,
woda gorąca 1,5 szklanki,
cukier puder 2 łyżki,
Dodatkowo:
truskawki 500g,
galaretka truskawkowa 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
Do nasączenia:
woda 100 ml,
sok z cytryny 1 łyżka,
cukier waniliowy 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wszystko mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skorupkę z biszkopta.
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym i nasączyć biszkopt.
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo wlewać galaretkę i mieszać na niskich obrotach miksera. Piankę włożyć na chwilę do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Uwaga, bo szybko zastyga. Śmietankę wylać na biszkopt.
Czerwone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Na piance ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz