Szybki deser bez pieczenia, u mnie w wersji bez jajek. Idealny dla osób, które nie mają czasu na pieczenie i szukają szybkich i prostych przepisów. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham Tiramisu, a w sezonie proponuję dodać do niego truskawki, będzie jeszcze pyszniej!
Składniki blaszka 19/30:
biszkopty podłużne 25 szt,
mascarpone 250 g,
śmietanka 36% 500 ml,
cukier puder 0,5 szklanki,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki,
woda 250ml,
kakao do posypania deseru,
Sposób przygotowania:
Kawę zaparzyć, odłożyć do ostygnięcia. Śmietankę oraz mascarpone przełożyć do miski i zacząć ubijać od niskich obrotów i powoli je zwiększać. Gdy krem będzie już prawie sztywny to dodać cukier puder oraz olejek waniliowy i zmiksować aż krem będzie sztywny.
Na blaszce układać biszkopty zanurzane w kawie, posmarować połową kremu, następnie ułożyć pozostałe biszkopty i ponownie wyłożyć krem. Całość oprószyć kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz