sobota, 1 maja 2021

Szybki piernik z jabłkami

 Przepis na to super ciacho dostałam od koleżanki. Jest proste i szybkie do zrobienia, doskonałe dla zapracowanych osób.


Składniki blaszka 23/33:

mąka pszenna 3 szklanki,

ciepłe mleko 2 szklanki,

cukier 1 szklanka,

olej 0.5 szklanki,

dżem 2 łyżki, 

kakao 2 łyżki, 

przyprawa do piernika 1,5 łyżeczki, 

cynamon 0,5 łyżeczki, 

jajko 1 szt, 

olejek waniliowy 1 łyżeczka,

cukier waniliowy 1 opakowanie, 

soda 2 łyżeczki, 

jabłka duże 2 szt,

cukier puder do posypania ciasta, 

Sposób przygotowania:

Suche składniki przesiać do miski, dodać do nich dżem, olej, ciepłe mleko oraz olejek waniliowy i zmiksować do połączenia. Jabłka pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 st.C przez 40-45 min do suchego patyczka. Ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto, tylko oprócz jabłek dodaję jeszcze suszoną żurawinę:) Jest mega smaczne i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowało:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję również z żurawiną, brzmi smacznie 🙂Pozdrawiam

      Usuń