Pyszne miodowe ciasto z wkładką biszkoptową, przełożone kremem budyniowym na gorąco z aromatem migdałowym. Pysznie i prosto❤️
Składniki blaszka 23/33:
Ciasto miodowe:
jajko 1 szt,
soda 1 łyżeczka,
masło lub margaryna 150g,
mąka pszenna 450 g,
cukier 150 g,
miód 3 łyżki,
biszkopt:
jajka 4 szt,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Krem:
mleko 750ml,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 3 kopiate łyżki,
cukier 3/4 szklanki,
masło 300 g,
olejek migdałowy pół buteleczki,
Polewa:
masło 100 g,
cukier puder 150 g,
kakao 40 g,
mleko 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Składniki na blaty miodowe, łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwa blaty na wielkość blaszki. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Pieczemy w 170st.C przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste.
Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Krem: 500 ml mleka stawiamy na palnik wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy rozpuszczoną mąkę z mlekiem i energicznie mieszany, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok 3 min. i dodajemy masło. Mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy olejek migdałowy i mieszamy.
Na pierwszy blat miodowy wylewamy połowę masy, kładziemy biszkopt, wylewamy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem miodowym.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy przesiany cukier puder, kakao oraz mleko i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Gotową polewą dekorujemy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Przepis ze strony : www.domowe-wypieki.pl
Moje ulubione ciasto na każde święta, ale smaruję powidłami śliwkowymi każdy blat, za 3-dni jest najlepsze.
OdpowiedzUsuń