czwartek, 1 października 2020

Sernik gotowany z żelką dyniowo- pomarańczową

 W sezonie dyniowym, wykorzystuje to cudowne warzywo na wszelkie sposoby. Czasem upichcę coś na wytrawnie, a czasem coś na słodko. Dzisiaj zrobiłam sernik gotowany na herbatnikach z żelką dyniowo- pomarańczową. Chętnych zapraszam na przepis. Mojemu synkowi bardzo smakował. 










Składniki blaszka 23/33:

herbatniki 350 g,

żelka dyniowo-pomarańczowa:

puree z pieczonej dyni 4 szklanki, przepis na puree znajdziecie tutaj,

galaretka pomarańczowa 2 szt,

masa serowa:

ser twarogowy dwukrotnie zmielony 1 kg,

cukier puder 1,5 szklanki,

jajka 4 szt,

budyń waniliowy 2 szt (każde po 40 g)

olejek pomarańczowy 1 łyżka,

masło 200 g,

mleko 200 ml,

polewa:

czekolada mleczna 150 g,

mleko 5 łyżek,

dodatkowo:

wiórki kokosowe do ozdoby,


Sposób przygotowania:

W blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników. 

Puree z dyni podgrzewamy w garnku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy mus wylewamy na ciastka i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. 

Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy zmielony ser, jajka cukier puder oraz olejek pomarańczowy i podgrzewamy masę, cały czas mieszając aby się nie przypaliła. 

W zimnym mleku rozpuszczamy budynie. Wlewamy je powoli do masy serowej i energicznie mieszamy. Masę podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować. Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy warstwą herbatników.

Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając aż zrobi się polewa. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. 

Dodatkowo wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. 

4 komentarze:

  1. Ciasto jest fantastyczne i b. eleganckie, dzięki za przepis. Pozdrawiam, miłośnik serników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sernik gotowany. Na pewno go zrobię bo nie robiłam żelki dyniowej. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że skorzysta Pani z mojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń