piątek, 2 października 2020

Czereśniowe z cytrynową pianką

 Super ciacho z książki Siostry Anastazji. W książce podane były wiśnie z kompotu, których niestety nie miałam, więc zastąpiłam je czereśniami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, więc na pewno się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Zapraszam kochani.





Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

margaryna 30 dag,

cukier puder 25 dag,

mąka pszenna 25 dag,

jajka 6 szt,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

amoniak 1 łyżeczka,

cukier waniliowy 16 g,

orzechy włoskie mielone 0,5 szklanki,


warstwa z czereśniami:

kompot z czereśni 1 litrowy słoik,

galaretka wiśniowa 2 szt,


masa cytrynowa:

śnieżka w proszku 1 szt,

mleko 0,5 szklanki,

galaretka cytrynowa 1 szt,

woda 0,5 szklanki,


polewa:

masło 100 g,

cukier puder 120 g,

kakao 50 g,

mleko 4 łyżki,


Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz amoniak. Z białek ubić pianę i dodać  do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać orzechy włoskie. Ciasta rozwałkować na 3 oddzielne blaszki i piec w temp. 170 st. C przez ok 20 min. 

Czereśnie z kompotu wydrylować. Kompot uzupełnić wodą, tak aby razem było 3 szklanki płynu. Następnie podgrzać w rondelku, aby płyn był gorący. Dodać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to dodać czereśnie i wylać na jasne ciasto umieszczone w rancie lub specjalnej blaszce do galaretki. Na galaretce układamy blat z orzechami.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody.

Mleko ubić ze śnieżką na sztywną pianę. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia. Masę wylać na ciasto i przykryć ostatnim blatem. 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao, przesiany cukier puder oraz mleko i wymieszać. Gotową polewą dekorować wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz