czwartek, 17 maja 2018

Wegańskie Shepherd pie z soczewicy i ziemniaków

Znacie słynną w kuchni angielskiej zapiekankę pasterską? Tradycyjnie zrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Jest naprawdę pyszna!  Moje zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak jest naprawdę rewelacyjny! Zapraszam!




Składniki:
soczewica zielona 400 g,
przecier pomidorowy 1 szklanka,
marchewka 2 szt,
seler naciowy 2 łodygi,
cebula 1 szt,
tymianek szczypta,
rozmaryn szczypta,
czosnek 2 ząbki,
sól i pieprz,
olej,

na ziemniaczane pure:
ziemniaki 5 szt,
mleko roślinne 1/3 szklanki,
masło roślinne 3 łyżki+ kilka płatków,
gałka muszkatołowa sczypta,
rozmaryn szczypta,
sól i pieprz,

Sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, tak aby się nie rozpadała. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchew, seler i smażyć przez 10-15 min. co jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure. 
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty. 
Przepis znaleziony na stronie jadlonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz