艣roda, 31 maja 2017

Zdrowe batony owsiano- orzechowe

Hej! Hej! Hej! 馃槂 Dzisiaj na blogu co艣 s艂odkiego i zdrowego! Wi臋kszo艣膰 z nas niestety bardzo cz臋sto dopada ochota na co艣 s艂odkiego i wtedy si臋gamy po kaloryczne s艂odko艣ci... Wiadomo, 偶e batony i ciasteczka ze sklepu s膮 przepyszne, ale zawieraj膮 mn贸stwo niezdrowych substancji, a poza tym s膮 to puste kalorie. Aby zadba膰 o swoje zdrowie i figur臋 polecam domowe batony w zdrowym wydaniu. S膮 bez dodatku cukru, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Dostarcz膮 nam cennych mikroelement贸w i naturaln膮 s艂odycz. Taki baton mo偶emy zje艣膰 bez wyrzut贸w sumienia 馃槂


Sk艂adniki na 4 szt :
banan bardzo dojrza艂y 1 szt,
orzechy w艂oskie drobno posiekane p贸艂 szklanki,
p艂atki owsiane p贸艂 szklanki,
sok z limonki 1 艂y偶eczka,
mas艂o orzechowe 1 艂y偶ka,

polewa:
czekolada gorzka 70% kakao 4 kostki,
woda 1,5 艂y偶ki,

Spos贸b przygotowania:
P艂atki owsiane i orzechy w艂oskie wysypujemy na blaszk臋 i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 10 min, co jaki艣 czas p艂atki i orzechy nale偶y pomiesza膰, aby r贸wnomiernie si臋 podpiek艂y. Banana rozgniatamy widelcem na papk臋, dodajemy sok z limonki, mas艂o orzechowe oraz podpieczone p艂atki i orzechy. Wszystko razem dok艂adnie mieszamy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Z masy formujemy 4 jednakowej wielko艣ci batony. W garnku rozpuszczamy czekolad臋 z dodatkiem 1,5 艂y偶ki wody lub mo偶emy rozpu艣ci膰 j膮 na parze.Gotow膮 polew膮 dekorujemy wierzch baton贸w,  nast臋pnie wk艂adamy do lod贸wki na 40 min.Smacznego :-) 

2 komentarze: