Pak choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym.
Składniki:
pak choi 2 szt,
tofu wędzone 10 dag,
pomidorki koktajlowe 10 dag,
sos sojowy 1,5 łyżki,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Z pak choi odcinamy stwardniałą końcówkę, następnie siekamy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pak cjoi i smażymy na półtwardo, taki stopień usmażenia ja najbardziej preferuje, ponieważ pak choi jest wtedy lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz pieprz, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Smażymy wszystko razem przez 2 min i przekładamy na talerz. Na wierzchu lub po bokach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
Coś cudownego. Kocham takie orientalne dania.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/