Składniki:
chili 7 szt,
cukier 1 szklanka,
woda 2 szklanki,
ocet pół szklanki,
czosnek 2 ząbki,
woda pół szklanki i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
sól 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Chili rozkrawamy na pół i usuwamy pestki. Jeżeli chcemy bardzo ostry sos to część pestek możemy zostawić. Chili miksujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, ocet oraz wodę. Nastawiamy garnek na palnik i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu. Sos gotujemy na małej mocy palnika aż zgęstnieje. Następnie sos przelewamy do wyparzonych butelek. Gdy sos ostygnie to przechowujemy go w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz