wtorek, 2 maja 2017

Okra w cieście piwnym

Okra nie należy do popularnych warzyw w Polsce, a szkoda bo jest naprawdę smaczna. Smak okry jest tak specyficzny, że albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja jestem w tej pierwszej grupie osób i kocham jej smak w różnym wydaniu. Pierwszy raz okrę jadłam w Grecji i nigdy nie zapomnę tego smaku...połączona była z bakłażanem, cebulką, sosem pomidorowym oraz cudowną mieszanką przypraw. Niestety nie udało mi się jak na razie odtworzyć tego genialnego dania...Widocznie nie znam sekretnego składnika😑 Mimo tego próbuję wykombinować coś smacznego z okrą w roli głównej w innym wydaniu. Dzisiaj okra w cieście piwnym. Chrupiąca i smaczna. Najlepiej smakuje jako przystawka na ciepło z dodatkiem pysznego sosu.



Składniki:
ciasto piwne:
mąka pszenna pół szklanki,
piwo jasne pół szklanki,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo:
okra 300 g,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Okrę myjemy, osuszamy i moczymy w cieście. Następnie kładziemy na mocno rozgrzanym oleju i smażymy z każdej ze stron. Najlepiej okrę usmażyć na głębokim tłuszczu. Usmażoną okrę kładziemy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem. 

2 komentarze: