niedziela, 30 kwietnia 2017

Ciasto bananowe

Jak na razie to pogoda nas nie rozpieszcza... ale miejmy nadzieję, że za nie długo nastaną gorące dni, a wtedy polecam gorąco ciasto bananowe. Najlepiej smakuje mocno schłodzone w lodówce. Ciasto nie jest zamulające i doskonale orzeźwia. Banany to moje ulubione owoce, bez których nie wyobrażam sobie dnia. Same w sobie są pysznym deserem, a w połączeniu z biszkoptem, masą i galaretką to istne niebo w gębie!


Składniki (blaszka 30/23cm):
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 10 łyżek,
cukier waniliowy 2 łyżki,
mąka pszenna 5 łyżek,
mąka ziemniaczana 5 łyżek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
sól szczypta,

masa:
banan 3 szt,
masło 200 g,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
cukier puder 3 łyżki,

dodatkowo:
banan 3 szt,
galaretka wiśniowa 2 opakowania:

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Składniki biszkopta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Obroty miksera minimalnie obniżamy i dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy je razem ze sobą. Następnie mąki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Skórkę, która powstała podczas pieczenia delikatnie usuwamy palcami, możemy nią użyć do zaklejenia boków blaszki.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem na papkę. Do masła dodajemy stopniowo po łyżce bananów oraz tężejącą galaretkę. Gotową masą smarujemy równomiernie biszkopt.
Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, gdy galaretki zaczną tężeć to na masie układamy plasterki bananów i delikatnie polewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki. 

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ten krem bananowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z masą bananową jeszcze nie jadłam, bardzo jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Chyba pomyliła się Pani w ilości mąk. :) Co znaczy 5 szt.? A poza tym ciasto wygląda efektownie i pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo bardzo dziękuję, już poprawiam, bo miało być 5 łyżek :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń