czwartek, 23 lutego 2017

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to świetny sposób na zużycie pozostałości warzyw z lodówki lub zamrażarki. Do zupy możemy dodać wszelkiego rodzaju warzywa jakie tylko mamy w domu. Zupa jest smaczna, lekka i kolorowa. Jest pełna różnego rodzaju witamin. Moją jarzynówkę zrobiłam na wywarze z warzyw, więc jest odpowiednia dla wegetarian. Zimową porą uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-)





Składniki:
ziemniaki średnie 3 szt,
marchew 2 szt,
groszek mrożony 1 szklanka,
pietruszka korzeń 1 szt,
kukurydza konserwowa 5 łyżek,
fasolka szparagowa 100 g,
kalafior pół szt,
czosnek 1 ząbek,
śmietana 18% 100 g,
mąka pszenna 2 łyżki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren.
kostka warzywna 1 szt,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
kurkuma 1/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki usuwamy koncowki i kroimy ją na mniejsze części. Do warzyw dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora i zalewamy całość zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie. 
Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy  mątewką, aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz