Pyszna sałatka, która jest doskonała na lunch do pracy! Mojemu mężowi znudziły się już kanapki do pracy, więc postanowiłam zrobić mu lekką i bardzo zdrową sałatkę z kurczakiem, warzywami i oliwą z oliwek. Wierzch skropiłam sokiem z limonki, dzięki czemu sałatka ma orzeźwiający smak. Przygotowanie sałatki to zaledwie kilka minut, więc śmiało możecie ją zrobić przed samą pracą, dzięki temu sałatka będzie świeższa i smaczniejsza! Po zjedzeniu takiej sałatki nie będziemy się czuć ociężale, a co za tym idzie będziemy mieć więcej chęci do pracy :-)
Składniki:
sałata lodowa (mała) pół główki,
pomidor 1,5 szt,
cebula mała pół główki,
kukurydza konserwowa 5 łyżek,
ser feta pół opakowania,
awokado pół szt,
pierś z kurczaka 1 szt,
przyprawa kebab-gyros 1 łyżka,
olej do smażenia,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
oliwa z oliwek ok. 50 ml,
sok z limonki do skropienia sałatki,
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w rękach na mniejsze części. Pomidora i ser feta kroimy w kostkę. Warzywa układamy na półmisku. Cebule kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki i dodajemy do sałatki wraz z kukurydzą.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, następnie kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka. Smażymy na rumiany kolor, następnie usmażonego kurczaka układamy na wierzchu sałatki.
Sałatkę posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z limonki. Sałatka najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego, czosnkowego pieczywka. Do sałatki nie dodałam soli, ponieważ ser feta jest bardzo słony, ale oczywiście jeśli lubicie sól to możecie jej dodatkowo użyć. Smacznego:-)
Świetna kompozycja smaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń