Znowu moja ulubiona kasza jaglana! Placuszki z jej udziałem zwalają mnie z nóg 😃 Gdy po raz pierwszy je spróbowałam to naprawdę byłam w szoku, że z kaszy można wyczarować coś tak pysznego. Najważniejszą zaletą placuszków jest to, że są bezglutenowe i bardzo zdrowe, także śmiało możemy sobie pozwolić na solidną porcje 😊Placuszki możemy podawać na różne sposoby, sama nie wiem który z nich jest najlepszy, bo uwielbiam każdą wersje. W dzisiejszej odsłonie placuszki podałam z musem z mango, który okazał się pysznym połączeniem. Pamiętajmy, o tym że mango musi być bardzo dojrzale, bo w tedy jest bardzo soczyste, słodkie i smaczne. A teraz zabieramy się za przepis :-)
Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
banan 1 szt,
jajko 1 szt,
skórka z pomarańczy pół łyżeczki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
cukier brązowy 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
olej kokosowy do smażenia,
mango pół szt,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie do lekko ostygniętej kaszy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz cukier brązowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem miksujemy dokładnie blenderem, do momentu aż masa będzie gładka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Placuszki delikatnie kładziemy łyżką na patelnie i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najłatwiej placuszki przewracać widelcem.
Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.
Mango obieramy, kroimy w mniejsze części i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Podajemy z usmażonymi placuszkami. Smacznego!
bardzo lubię takie placuszki :)
OdpowiedzUsuń