Bardzo lekka sałatka, która doda nam mnóstwo witamin i mało kalorii 😊 Doskonała dla osób dbających o linie i zdrowie. Rukola jest znakomitym źródłem magnezu, wapnia i żelaza. Oprócz tego obfituje również w kwas foliowy. Zapobiega zaćmie i działa bakteriobójczo. Rukola jest bardzo popularna we Włoszech i coraz bardziej jest popularna na całym świecie. Ma bardzo ciekawy lekko ostrawy smak, który świetnie się komponuje z wieloma daniami. Tym razem zapraszam na fit sałatkę z zastosowaniem rukoli 😊
Składniki na 1 porcje:
rukola 2 garście,
pomidor pół szt,
oliwki czarne 5 szt,
cebula 2 plastry,
kukurydza 2 łyżki,
słonecznik 2 łyżki,
dressing:
oliwa z oliwek 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sól do smaku,
Sposób przygotowania:
Rukole myjemy, osuszamy i układamy w miseczce. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na sałacie. Cebule kroimy w piórka i dodajemy do sałatki wraz z kukurydzą. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi i solą. Następnie sałatkę polewamy gotowym dressingiem. Podajemy z grzanką lub świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz