czwartek, 19 stycznia 2017

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane z pomarańczą

Naleśniki to pyszny deser, który przygotujemy w kilka chwil. Mozna je przygotować na milion sposobów... Ja uwielbiam naleśniki nawet same, bez żadnego nadzienia i polewy. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z mąki kukurydzianej bezglutenowej z sokiem i skórką z pomarańczy. Naleśniki dzięki dodatku pomarańczy są bardzo aromatyczne...Jako dodatek do tego rodzaju naleśników możecie zastosować sos pomarańczowy, dżem z pomarańczy lub mój ulubiony dodatek, czyli karmelizowane pomarańcze 💗 Uwielbiam zapach pomarańczy, więc często ją wykorzystuje w przygotowaniu deserów i ciast. Polecam 😊




Składniki:
ciasto naleśnikowe:
mąka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki,
mleko ok 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki,
mąka ziemniaczana ok 2,5 łyżki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
starta skorka pomarańczy 1 łyżeczka,
cukier brązowy 2 łyżki,
sol szczypta,
dodatkowo:
tłuszcz kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 10 min. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Ciasto wlewamy delikatnie na patelnie tak aby cienka warstwa ciasta przykrywała dno patelni i smażymy z obu stron na zloty kolor. Usmażone naleśniki składamy na pół, następnie jeszcze raz na pół i podajemy z ulubionym dodatkiem. Smacznego 😊  


3 komentarze:

  1. A czy mąka ziemniaczana jest konieczna? Sama kukurydziana nie "sklei" naleśników" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz próbowałam zrobić naleśniki z samej mąki kukurydzianej, ale po usmażeniu bardzo się kruszyły. Uważam, że naleśniki są lepsze, gdy dodamy do nich mąkę ziemniaczaną.

      Usuń
  2. Super, świetne naleśniki na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń