Składniki:
ciasto naleśnikowe:
mąka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki,
mleko ok 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki,
mąka ziemniaczana ok 2,5 łyżki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
starta skorka pomarańczy 1 łyżeczka,
cukier brązowy 2 łyżki,
sol szczypta,
dodatkowo:
tłuszcz kokosowy do smażenia,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 10 min. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Ciasto wlewamy delikatnie na patelnie tak aby cienka warstwa ciasta przykrywała dno patelni i smażymy z obu stron na zloty kolor. Usmażone naleśniki składamy na pół, następnie jeszcze raz na pół i podajemy z ulubionym dodatkiem. Smacznego 😊
A czy mąka ziemniaczana jest konieczna? Sama kukurydziana nie "sklei" naleśników" ?
OdpowiedzUsuńPierwszy raz próbowałam zrobić naleśniki z samej mąki kukurydzianej, ale po usmażeniu bardzo się kruszyły. Uważam, że naleśniki są lepsze, gdy dodamy do nich mąkę ziemniaczaną.
UsuńSuper, świetne naleśniki na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuń