sobota, 10 grudnia 2016

Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami

Pierwszy raz tą roladę zobaczyłam na przyjęciu weselnym. Nadziewana była łososiem i wyglądała rewelacyjnie. Postanowiłam że również ją przygotuje w swoim domu, ale z innym nadzieniem. Farsz przygotowałam z pieczarek i cebulki. Rolada bardzo mi smakowała mam nadzieje, ze Wam również posmakuje :) 






Biszkopt szpinakowy:
szpinak świeży 1 opakowanie (230 g)
jajka 4 szt.,
czosnek 3 ząbki,
sol do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku,

Nadzienie:
serek topiony śmietankowy 1 duży,
pieczarki 200 g,
cebula biała 1 szt.,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
sol do smaku,
pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy, siekamy i podsmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż szpinak odparuje wodę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sol i pieprz do smaku. Do szpinaku dodajemy żółtka jaj i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Białka dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę biszkoptowa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 25 min. 
Upieczony biszkopt kładziemy na folie lub ściereczkę i zwijamy jak roladę.
Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i podsmażamy aż cala woda odparuje. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Roladę rozwijamy i smarujemy serkiem topionym, następnie smarujemy smażonymi pieczarkami. Roladę zwijamy, kładziemy na foli aluminiowej i zwijamy roladę w folie aluminiowa. Chłodzimy przez kilka godzin w lodowce.
Gotową roladę wyciągamy z foli i kroimy w plastry. Gotowe roladki układamy na talerzu i podajemy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz