sobota, 10 grudnia 2016

Zupa krem z grochu

Zupa krem to wspaniała alternatywa dla zwykłej zupy. Jest aksamitna i delikatna w smaku. W połączeniu z chrupiącymi grzankami to istne niebo w gębie. Taki rodzaj zupy, jest chętniej zjadany przez nasze dzieci i możemy w takiej zupce przemycić mnóstwo cennych witamin.  






Składniki:
groch 400 g,
ziemniaki 3 szt,
marchew 1 szt,
cebula biała pół szt,
kminek 1 łyżka,
majeranek 1 łyżeczka,
czosnek 2 ząbki,
liście laurowe 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
pieprz czarny do smaku,
sól do smaku,
mąka pszenna 1 łyżka,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Groch wypłukać i dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy przez pół godziny. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się grochu. Cebule obieramy, siekamy podsmażamy na oleju na złoty kolor i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Z mąki robimy zasmażkę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z grzankami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz