czwartek, 15 grudnia 2016

Kotlety z kalafiora i brokuła z koperkiem

Kotlety z kalafiora i brokuła to pyszny obiad wegetariański. Możemy podawać je na wiele sposobów. Z ziemniakami, kaszą, ryżem, surówką lub w bułce jako wegetariańskiego burgera. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. Koperek i czosnek nadaje im ciekawego aromatu.... Zapraszam do wypróbowania 😉







Składniki:
brokuł 200 g,
kalafior 200 g,
czosnek 2 ząbki,
koperek świeży 4 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
bułka tarta 1 łyżka,
jajko 1 szt,
pieprz, sól do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kalafiora i brokuła zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dusimy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do ostygnięcia.  Dodajemy jajko, mąkę,bułkę tartą, posiekany koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Gdyby masa na kotlety była wciąż płynna, to możecie dodać do niej bułkę tartą. Następnie formujemy kotlety dowolnej wielkości i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Smacznego :-) 

3 komentarze:

  1. wypróbowałam, jest pyszne polecam każdemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak masa będzie zbyt luźna, to zamiast dosypywać bułki tartej, lepiej sprawdzi się kasza manna. Dosypać niewiele i odczekać kilka minut żeby napęczniała. Nie zmieni smaku jak bułka tarta.

    OdpowiedzUsuń