wtorek, 27 grudnia 2016

Drożdżówki z dżemem i polewą czekoladową

Pachnące, puszyste i leciutkie bułeczki... Nadziewane dżemem i oblane cudowną polewą czekoladową. Bułeczki mają maślany smak i lekki aromat cytrynowy, a to wszystko komponuje się w idealną całość. Świeże bułeczki bardzo szybko znikają ze stołu, więc zawsze staram się zrobić ich bardzo dużo😊 Spróbujcie je upiec w swoim domu, a Wasze dzieci i cała rodzinka na pewno będzie zachwycona 💗😉 




Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 6.5 szklanki,
mleko 1 szklanka,
woda ciepła 1 szklanka,
cukier drobny pół szklanki,
masło 200 g,
skorka z cytryny 3 łyżeczki,
drożdże suche 2 łyżeczki,
żółtko jaja 2 szt,
sol szczypta,

nadzienie:
dowolny dżem 1 mały słoik,

polewa:
czekolada mleczna 1 tabliczka,
mleko 3,2% 6 łyżek.

dodatkowo:
jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z cukrem, drożdżami, skorka cytrynowa, dodajemy żółtka, wodę i mleko. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę. Następnie formujemy kulki z ciasta. Każdą kulkę rozpłaszczamy w rekach, nadziewamy dżemem i zlepiamy. Układamy na blaszkę i odstawiamy na 40 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, mieszamy. Polewamy upieczone bułeczki. Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz