piątek, 13 października 2017

Spaghetti z sosem pomidorowym i brokułami

Na dzisiejszy obiadek zrobiłam Spaghetti! Dla mężusia oczywiście tradycyjne Bolognese, a dla mnie o wiele lżejszy sosik, a mianowicie pomidorowy z brokułami. Uwielbiam makaronu, więc właściwie to mogłabym zjeść go z samym sosem pomidorowym, ale dla uzupełnienia witaminek dodałam również brokuła. Pyszna wersja makaronu dla wegan i wegetarian. Zapraszam 😊


Składniki porcja dla 1-2 osób:
sos:
pomidory 3 szt,
cebula pół szt,
czosnek 1 ząbek,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
sos sojowy pół łyżki,
bazylia suszona lub świeża do smaku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
dodatkowo:
brokuł 150 g,
makaron Spaghetti 100 g,

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, delikatnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pomidory się całkiem rozpadną to dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przez chwilę sos jeszcze gotujemy, a następnie ściągamy z ognia i miksujemy na gładko. Brokuła zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, kroimy na małe różyczki i dodajemy do sosu pomidorowego. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i podajemy z sosem. Smacznego 😗

2 komentarze: