Kasza jaglana pyszna i zdrowa, dzisiaj w wydaniu na wytrawnie. Smaczne danie główne z pieczarkami i warzywami, pełne witamin i mikroelementów. Wszystkich miłośników kaszy zapraszam na przepis.
Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka,
pieczarki 200 g,
cebula 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
marchew 3 szt,
fasolka szparagowa 100 g,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
majeranek pół łyżeczki,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem (2,5 szklanki). Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, od czasu do czasu kaszę należy pomieszać. Z fasolki szparagowej usuwamy końcówki, kroimy ją na mniejsze części, zalewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Pieczarki z warzywami łączymy z ugotowaną kaszą i fasolką szparagową, wszystko razem mieszamy i gotowe!
Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń