niedziela, 28 maja 2017

Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami (vegan & gluten-free)

Tradycyjne knedle, myślę że każdy z nas miał okazje spróbować w swoim życiu. W dzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami. Dzisiaj odbiegłam nieco od tradycyjnego przepisu i zrobiłam o wiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny :-) Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej 😊



Składniki na 17 knedli:
kasza jaglana 1,5 szklanki,
cukier brązowy 4 łyżki,
mąka ziemniaczana 3 łyżki + mąka do obtaczania dłoni,
mleko sojowe 4 łyżki,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
dodatkowo:
truskawki 17 szt,
jogurt naturalny lub roślinny do polania knedli,
cukier brązowy do posypania,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną prażymy przez kilka minut w suchym garnku, następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy aż lekko ostygnie. Następnie do kaszy dodajemy mleko i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dłonie oprószamy mąką ziemniaczaną, w dłoniach rozkładamy placek z kaszy, na środku układamy truskawkę i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania knedle się nie pootwierały. Knedle układamy na oprószonym mąką blacie. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy 5 min, następnie knedle odcedzamy i układamy na talerzu. Podajemy polane jogurtem i posypane cukrem. 

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

2 komentarze: