niedziela, 2 kwietnia 2017

Szybka Kremówka Papieska

Kremówka papieska wzięła swą nazwę od Jana Pawła II, który snuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha😋😊




Składniki:
ciasto francuskie 375 g,
krem:
mleko 1 litr,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
cukier waniliowy 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
masło 200 g,
cukier puder 1 szklanka,

dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta,
bita śmietana do dekoracji,

Składniki:
Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie płaty na wielkość blaszki. Jedną część przenosimy na wyłożoną papierem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 min, aż ciasto będzie przyrumienione. Następnie przenosimy na blaszkę drugą część ciasta i kroimy nożem na kwadraty, które później będziemy nakładać na krem. Kwadraty również nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Moje płaty ciasta zrobiłam cienkie, jeżeli lubicie więcej ciasta to należy użyć więcej ciasta francuskiego.
Następnie przygotowujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną. Proszek należy dokładnie wymieszać, aby w budyniu nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy powoli mleko z budyniami i energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił. Budyń doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładamy na pierwszy płat ciasta. Na kremie układamy kwadraty ciasta francuskiego. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy ozdobić bitą śmietaną. 

2 komentarze:

  1. Nie bardzo rozumiem dlaczego pierwszy płat ciasta pieczemy w całości a drugi kroimy na kwadraty?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponieważ jeśli nie pokroimy górnego płatu na kwadraty to później po upieczeniu, gdy będziemy chcieli ukroić kawałek ciasta to będziemy mieli z tym problem i krem podczas krojenia będzie wylewał się na boki. Pierwszy płat ciasta uznałam, że nie jest potrzebne, aby go wcześniej pokroić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń