Tofu to ser produkowany z soi, który doskonale wpływa na kości, nie zawiera cholesterolu, a ponadto jest odpowiedni dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Tofu ma szerokie zastosowanie w kuchni zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Gdy używam ten serek w kuchni do dań słonych to preferuje jego wędzoną wersje, jest naprawdę pyszny! Dla moich czytelników dzisiaj mam przepis na lekką sałatkę, właśnie z wędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity!
Składniki:
sałata kolorowa pół główki,
pomidorki koktajlowe 15 dag,
cebula pół szt,
awokado pół szt,
papryka żółta pół szt,
tofu wędzone 200 g,
oliwa z oliwek 3 łyżki,
sok z limonki do skropienia sałatki,
sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz