wtorek, 13 grudnia 2016

Kotlety mielone z czerwoną papryką

Dzisiaj przygotowałam na obiad kotleciki mielone z dodatkiem czerwonej papryki. Jeśli znudziły się nam tradycyjne mielone to możemy je urozmaicić na różne sposoby. Kotlety można przygotować z dodatkiem pieczarek, sera żółtego, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego i wiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić w kawałku i zmielić samemu w domu lub poprosić panią w sklepie o zmielenie wybranego mięsa na świeżo. A teraz czas na mój przepis😊 życzę smacznego💗





Składniki:
mięso wieprzowe 350 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
jajko 1 szt,
bułka czerstwa 1 szt,
mleko 1 szklanka,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
pieprz, sol do smaku,
papryka czerwona 1/4 szt
bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Mięso mielimy. Dodajemy startą na miazgę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Następnie odciskamy z nadmiaru mleka i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy na paski. Z mięsnej masy formujemy w dłoniach kotlety dowolnej wielkości. Do środka każdego kotleta wkładamy pasek czerwonej papryki i zlepiamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy jako dodatek do obiadu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz