wtorek, 13 grudnia 2016

Sernik z kokosem i mango

Sernik to według mnie najlepsze ciasto na świecie. Uwielbiam odkrywać nowe smaki serników. Dziś przedstawiam połączenie kokosu i mango, które okazało się bardzo smaczne. Sernik bardzo szybko zniknął... oby w Waszym domu było tak samo :-)  Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ?







Składniki:
ciasto:
maka pszenna 30 dag,
cukier drobny pół szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masło 15 dag,
żółtko jaja 1 szt,
skorka pomarańczowa 1 łyżka,

masa serowa:
ser biały 1 kg,
cukier drobny 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mleko pół szklanki,
jajka 4 szt,
żółtko jaja 1 szt,
olej rzepakowy pół szklanki,
ekstrakt waniliowy 1 łyżka,

kokosowa kruszonka:
maka pszenna pół szklanki,
cukier drobny pół szklanki,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
masło 1/3 kostki,

dodatkowo:
mango z puszki 1 opakowanie,
cukier puder do posypania ciasta,
bułka tarta 1 łyżka,


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę siekamy nożem wraz z masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarze blaszki.
Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz budyniu umieszczamy w misce i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy budyń i mieszamy masę łyżką.
Mango odcedzamy na sitku i kroimy w kostkę lub cząstki. Podpieczony spod posypujemy bułką tartą. Na cieście układamy mango i wylewamy gotową masę serowa. 
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h 15 min. Przez pierwsze 15 min pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni.
Kokosowa kruszonka:
Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika.
Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz