czwartek, 5 września 2024

Sos paprykowy na zimę

 Pyszny sosik paprykowy na zimę, który doskonale smakuje z pieczywem, serem żółtym, twarogiem oraz wędliną. 



Składniki:

papryka 3 kg,

papryczka chili 30 dag,

cukier 0,5 kg,

sól 8 dag,

olej 0,5 litra,

ocet 1,5 szklanki,

przecier pomidorowy 60 dag,

liść laurowy 7 szt,

czosnek 1-2 główki,

Sposób przygotowania:

Paprykę słodką oraz ostrą oczyścić z pestek i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej papryki dodać cukier, sól oraz olej, wymieszać i gotować 15 minut. Następnie dodać ocet, przecier pomidorowy, liście laurowe, wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem zagotować. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba słoików pasteryzować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz