czwartek, 11 lipca 2024

Czekoladowo wiśniowe

 Wiśnie i czekolada to idealny duet. Moje dzieciaczki uwielbiają to połączenie:) zapraszam.


Składniki blaszka 25/33:

Biszkopt:

jajka 7 szt,

cukier 1 szklanka, 

mąka pszenna 140 g,

kakao 50 g, 

Warstwa wiśniowa:

wiśnie świeże lub mrożone 500 g, 

Galaretka wiśniowa 3 szt, 

woda gorąca 3,5 szklanki, 

Krem:

mleko 500 ml,

cukier 7 łyżek, 

budyń czekoladowy 1 opakowanie, 

masło 200 g, 

Polewa:

śmietanka 36% 100 ml,

czekolada mleczna 50 g,

czekolada gorzka 50 g,

płatki migdałowe 1 garść, 

Do nasączenia:

kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka, 

woda 3/4 szklanki, 

cukier 1 łyżeczka, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt :

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części.

Pierwszą część biszkoptu umieścić w rancie i nasączyć połową kawy.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki gorącej wody. Zamrożone wiśnie dodać do gorącej galaretki i mieszać aż zacznie tężeć. Jeśli używamy wiśni świeżych to należy je dodać do galaretki jak ostygnie. Najlepiej to ciasto zrobić z zamrożonych wiśni to wtedy warstwę z galaretką przygotujemy błyskawicznie. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. 

Krem: 350 ml mleka nastawić na palnik, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na wrzące mleko wlewać powoli rozpuszczony proszek i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Gotowy budyń, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego  powierzchni. Budyń odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch przez ok 10 minut. Następnie dodawać po łyżce ostygniętego budyniu i miksować na najwyższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę i przykryć drugim biszkoptem.

Polewa:

Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Następnie polewę mieszać do połączenia. Odstawić do ostygnięcia a następnie wylać na wierzch ciasta. 

Migdały uprażyć na patelni i ozdobić ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz