środa, 10 kwietnia 2024

Kostka alpejska z truskawkami

 To ciacho skradło moje serce❤️ idealne połączenie smaków. Upiekłam to ciasto na święta a moje dzieci codziennie pytają kiedy go znowu upieczemy, bo jest najlepsze na świecie 😊 koniecznie spróbujcie❤️ ciacho składa się z biszkoptu, kremu na basie kajmaku z kawą i bezami, pianki śmietankowej i musu truskawkowego. 



Składniki blaszka 23/33:

Biszkopt:

Jajka 4 szt, 

Cukier 3/4 szklanki,

Mąka pszenna 3/4 szklanki,

Kakao 2 łyżki, 

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

Masa kajmakowo-maślana:

Masło 250 g,

Kajmak gostyński 1 puszka, 

Bezy 200 g, 

Kawa rozmuszczalna 1 łyżka,

Masa śmietanowa:

Śmietanka 36% 500 ml, 

Żelatyna fix deserowa 60 g, 

Cukier puder 2 łyżki,

Mus truskawkowy:

Truskawki 450 g,

Galaretka truskawkowa 2 szt,

Sok z cytryny 2 łyżki,

Do nasączenia:

Woda 0,5 szklanki, 

Sok z cytryny do smaku, 

Cukier waniliowy do smaku, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć łupkę powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. 

Krem kajmakowo - maślany: Masło utrzeć na puszystą masę. Po łyżce dodawać kajmak z puszki. Kawę zaparzyć w dwóch łyżkach wrzątku, wymieszać i ostudzić. Następnie powoli wlewać kawę do masy i miksować na małych obrotach. Następnie do masy pokruszyć bezy i wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na ciasto. 

Krem śmietankowy: Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywny krem. Żelatynę fix deserową przygotować według przepisu na opakowaniu i wlewać do śmietanki, cały czas miksując. Krem wyłożyć na ciasto. 

Mus truskawkowy:

Truskawki mrożone przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować aż będą miękkie. Następnie truskawki zmiksować blenderem na gładki mus, ściągnąć z palnika i dodać 2 galaretki truskawkowe. Mus mieszać do rozpuszczenia galaretek. Odstawić aż zgęstnieje. Gdy mus zacznie tężeć to wylać na ciasto i wyrównać. 

Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

Ciasto znalezione na stronie: www.przyslijprzepis.pl/przepis



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz