poniedziałek, 15 kwietnia 2024

Pieczeń rzymska

 Pieczeń rzymska faszerowana, gotowanym na twardo jajkiem. Doskonały pomysł na obiad lub na kanapkę. 



Składniki forma 11/22 cm :

łopatka wieprzowa mielona 700 g,

jajka ugotowane na twardo 4 szt,

jajko surowe 1 szt,

czosnek 3 ząbki,

cebula 1 szt. ,

musztarda 1 łyżka,

chrzan 1 łyżka,

olej 2 łyżki,

majeranek 1 łyżka,

sól 0,5 łyżeczki,

pieprz 0,5 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać,  drobno pokroić i zeszklić na oleju wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso z przyprawami umieścić w misce, dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, musztardę, chrzan oraz surowe jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić. W tym czasie ugotować jajka na twardo (7 minut). Jajka obrać ze skorupki. Blaszkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Do blachy wyłożyć 1/3 części mięsa. Na mięsie ułożyć jajka. Następnie wyłożyć pozostałą masę mięsną i uformować górkę. Należy wypełnić mięsem wszystkie szczeliny między jajkami i blachą. Wierzch posmarować łyżką ulubionej musztardy. Piec w 180 st. C przez 50 minut bez przykrycia. Upieczoną pieczeń odstawić do ostygnięcia. Kroić najlepiej po schłodzeniu. 

Przepis znaleziony na stronie: https://aniagotuje.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz